Rólunk

Mi is az a Pocakkoncert©?

Interjú a Kossuth Rádió Szombat délelőtt c. műsorában (2013.12.21)

 

VIDEO megnyitása

Interjú a TV13 műsorában (2015.02.02)

A Pocakkoncerteken egyrészt képzett zeneművészek gondosan válogatott, feszültségoldó és pihentető klasszikus zenei műsorát hallhatod (többnyire fuvola-gitár, olykor fuvola-zongora felállásban), ezen felül megfelelő légzéstechnikai és relaxációs elemekkel, illetve közös beszélgetésekkel közelebb kerülhetsz a még pocaklakó babádhoz illetve párodhoz is. Bizonyos foglalkozásainkra szakértő vendégeket is hívunk: előadásaikból többet tudhatsz meg a babával, kismamasággal, szülővé válással kapcsolatos kérdésekről.

A Pocakkoncert Programsorozat megalkotója Weidemann-Tóth Krisztina, aki diplomás zenepedagógusként évek óta tanulmányozza a zene több korosztályra, illetve kifejezetten a gyerekekre gyakorolt pozitív, fejlesztő és gyógyító hatását. Az általa alapított kamaraegyüttessel (www.prestomusic.hu) 2008 óta visszatérő vendégek számos oktatási intézményben (bölcsődék, óvodák, iskolák), ifjúsági-és gyermekházban illetve egyéb kulturális intézményekben (pl. Művészetek Palotájában), ahol interaktív, fejlesztő koncerteket, foglalkozásokat tartanak folyamatosan, nagy sikerrel. Számos koncertjük, így a Pocakkoncertek közreműködője is Tóth Orsika gitár- és énekművész illetve Kánya Zsuzsanna zongorista.

A Pocakkoncert programsorozat megálmodója saját várandóssága idején fordult a legkisebb korosztály, vagyis a pocaklakók felé. A mai stresszes, rohanó világban különösen fontos, hogy a várandós kismamák, sőt a kispapák is felkészüljenek lélekben, érzelmileg is a baba fogadására, esetleges ambivalens érzéseiket a magzattal, másállapottal kapcsolatban feloldják, illetve hogy a magzattal már méhen belül kontaktust teremtsenek, s így a megszületett babával már ismerős személyként találkozzanak.

A pocakkoncert sorozatban egyszerre szerepelnek a lelki feltöltődést biztosító komolyzenei és relaxációs elemek, illetve az időnként meghívott szakértő vendégek segítségével különböző szülésfelkészítő tanfolyamok témáit is érintjük, kötetlen klubhangulati beszélgetések kíséretében.

Miért fontos, hogy a baba, sőt már a magzat korai zenei élményekhez jusson? És miért jók a zenei élmények illetve a lelki ráhangolódás a kismamának, kispapának?

Babáknak, tipegőknek és nagyobbaknak sok féle éneklős, mondókás, ringatós zenés-fejlesztő program van, de már korábban is tehetsz a babádért, magzatodért, sőt magadért és párodért is! Hogyan?!

  • Teremts kapcsolatot babáddal a pocakban a klasszikus zene gyógyító-fejlesztő hatásával, relaxációval! A kikapcsolódás és közös élmények a babával, megerősítik a szülő(k) és a baba közti viszonyt. Apukák is bekapcsolódhatnak a babával való „beszélgetésekbe”, kapcsolat-felvételbe: kiléphetnek a passzív szemlélődő szerepéből és már a babavárás alatt közelebb kerülhetnek a kis jövevényhez ezeken az élményszerű alkalmakon.
  • Már a pocakban fejlesztheted babádat: számos kutatás, program és kísérlet bizonyítja, hogy a zenés, a hangokkal telített közös kommunikáció, illetve az anya és a magzat egymásra hangolódása, a sok-sok testi, lelki, szellemi pozitív inger (éneklés, érintés, dúdolás, ritmikus mozgás) erősen befolyásolja az agyfejlődést és olyan gazdagítást jelent, amely semmi mással nem pótolható! A magzat méhen belüli tapasztalatai és élményei ui. kihatnak későbbi testi-lelki-szellemi fejlődésére. (Két cikk a témával kapcsolatban: http://babablog.blog.beol.hu/2011/02/18/340/ és http://szuloforum.hu/pocak-es-zene)
  • Foglalkozásaink hozzájárulnak ahhoz, hogy a kisbaba pozitív érzelmi légkörben fejlődjön az anyaméhben, illetve különböző érzékszervein keresztül stimulálva legyen. A születést követő napokban így jobban reagálhatnak vizuális és auditív ingerekre. Többször hallott zenéket, dallamokat felismerik, ezekre általában megnyugszanak, elalszanak. Ügyesebb lehet a mozgásuk és az orientációjuk, sőt még vegetatív állapotuk szabályozása is. 18 hónaposan általában jobbak a nyelvi fejlődésben, a mentális és motoros, mozgásos területek összehangolásában. (Egy anyuka beszámolója saját, idevágó tapasztalatairól: http://kisbabanaplo.com/2011/10/02/hallgattal-zenet-a-pocakkal-erdemes/)
  • Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a méhen belüli, illetve a korai gyerekkori találkozás a komolyzenével pozitív hatással van az értelmi fejlődésre, intelligenciára. Pl.: Mozart zenéjének hallgatása már rövidtávon fejlődést eredményez értelmi, térbeli-logikai és időbeli síkon (Mozart-effektus). Szintén nem elhanyagolható a komolyzene kedélyjavító és ellazító hatása.
  • A zenés szertartással egybekötött anya-magzat gondozás pl. Kínában ma is terápiás- és fejlesztőeszköz a magzati stimulációs technikák között.
  • A kodályi elvekkel is összecsengő korai, anyaméhben kezdődő zenei nevelés célja nem az, hogy mindenkiből kis Mozartokat, hivatásos zenészeket neveljünk; a zenével stimulálható területek fejlesztése (pl. képzelőerő, kreativitás, térlátás, mozgáskoordináció, koncentráció, memóriafejlesztés, kommunikáció) minden embernek hasznos. (Cikk a témában: http://babablog.blog.beol.hu/2011/02/18/340/)
  • Alkalom, hogy más kismamákkal, kispapákkal találkozz. Ha van kedved hozzá, kötetlenül beszélgethettek tapasztalataitokról, gondolataitokról, problémáitokról a foglalkozás után.
  • Foglalkozásaink egy részén – a zenei program mellett – meghívott szakértő vendégekkel (szülésznő, kismamajóga oktató, védőnő, babamasszőr, EMK (kommunikációs) szakértő, táplálkozási szakértő, bölcsőde és óvodavezető stb.) beszélgetünk várandóssággal, babával és a szülővé válással kapcsolatos témákról.